90 ml DİLUSYON SIVISI TANITIM VE UYGULAMA
* Gıdanın çeşidine göre değişmek üzere gıdada homojenizasyon ve/veya seyreltme yapılması gerekebilir. Sıvı ya da yoğurt, şeker, dondurma, tuz, süt tozu gibi suda kolaylıkla eriyen gıdalar için herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur.
* Homojenizasyon (ilk seyreltme) ve sonraki seyreltmeler, standart olarak 1:9 oranında yapılır. Bunun için başlangıçta 10 g/10ml gıda örneği 90 ml seyreltme çözeltisi ile homojenize edilir. Salmonella, E. coli O157:H7 serotipi ve Listeria analizinde ise 25 g gıda 225 ml besiyerine ilave edilir.
* Bu uygulamada seyreltme amacı yoktur, sadece gıda için yeterli miktarda besiyeri kullanılmaktadır.
* İlk seyrelti (10¯¹) yapıldıktan sonra 10¯² ve 10¯³ seyreltilere yine aynı seyreltme çözeltisi ile devam edilir. Standart gıda analizlerinde daha fazla seyreltmeye gerek yoktur. Bu seyreltmeler steril 1 ml'lik pipet kullanılarak standart şekilde yapılır. Bu amaçla 90ml içerisinde homojen karışım sağlanan örnekten 1 ml alınıp, 9 ml seyreltme sıvısına aktarılır.